Amit a gyümölcscentrifuga ellenzőitől hallhatsz
- „cukros leved lesz”
A centrifuga ellenzői szemére vetik azt, hogy a szervezet számára pont az egyik leglényegesebb jellemzőt – a rostokban gazdag növényi forrást – szünteti meg, és ehelyett egy cukorban és vízben gazdag levet kapsz.
Az tény, hogy a cukor is benne marad, ám ez a gyümölcsben is ott van, nem beszélve a mesterségesen cukrozott, gyümölcstartalmú üdítőkről.
- „az értékes rostokat kidobják”
A legnagyobb vád a gyümölcscentrifuga ellen az, hogy a lé egy rostot nem tartalmazó folyadékforrást képez és a rost a szemétbe megy. Ha tovább olvasod ezt a cikket, akkor ezt az ellenérvet már odébb is söpörheted. Számtalan receptet és ötletet fogsz látni, hogyan hasznosítsd a rostokat is.
De rost ide vagy oda, a saját, házilag készült gyümölcsleved még mindig vitathatatlanul egészségesebb, mint az üdítőitalokat és gyümölcslevelet gyártó cégektől kapható italok.
- „borzasztó macerás takarítani, és hiába vettem meg, azóta is a szekrény tetején van”
Tény, hogy mivel több alkatrészből áll, ezért nyilván nem lehet olyan egyszerűen elmosni, mint egy lapos tányért. Akkor jársz a legjobban, ha a használat után azonnal szétszeded és elmosod, mert ha hagyod a gyümölcsrészet beleszáradni, akkor valóban macerás lesz.
(Zárójelben írom: ennyi erővel pörköltöt se főzz, mert ha a szaft és a húscafatok a fazékba száradnak, és úgy hagyod 2-3 napra, akkor az edényt is iszonyat nehéz gyorsan és könnyen eltakarítani.)
Fontold meg, hogy olyan modellt választasz, aminek az alkatrészei mosogatógépben is moshatóak, mert a vízsugár leoldja és egy csapásra megtisztítja a gyümölcscentrifuga részeit. Azonban azt is számítsd bele, hogy a gépde szerintem ez annyira mégsem fontos, ugyanis az alkatrészek olyan nagyok, hogy jóformán megtöltenének egy mosogatógépet. Így aztán én mindig inkább a mosogatótálcában szoktam őket elmosni.
Nem áltatok senkit, ez bizony idő, kb. 8-10 perc csak a mosogatásra. Pedig nekem egyedényes, cserébe viszont nagyon nagy mosogatótálcám van, ezt szoktam teleereszteni vízzel, és beáztatva elmosni az alkatrészeket (két menetben belefér az összes), szóval a technikám tökélyre van fejlesztve. Még szerencse, hogy a gyümölcs nem zsíros.
- „drága”
A gyümölcscentrifugák árai 5000 forint körül kezdődnek, de ehhez képest öt-nyolcszoros árban is találhatunk csúcsmodelleket.
Hoppá, álljunk csak meg itt és ennek inkább szenteljünk egy önálló fejezetet: Kattints a folytatáshoz: