Gyümölcscentrifuga - méregtelenítés

Tényleg egészségesebb a gyümölcscentrifugával nyert lé?

2016. július 11. - Sarkadi János


A gyümölcslevekről

Ha a boltok polcain végignézzük a választékot, árban és minőségben is nagyon sokféle termékkel találkozunk. Vannak a gyümölcsízű italok, melyek gyakorlatilag gyümölcsöt sem láttak, hiszen gyümölcstartalmuk mindössze 1-2 százalék körüli. Ezek esetén az ízhatást aromaanyagok biztosítják.
A gyümölcslevek között is nagy a változatosság, 12, 25, 50 és 100 százalékosakat is találunk. Ezek ára annál magasabb, minél nagyobb a gyümölcstartalmuk. Választhatunk még szűrt és rostos levek közül is. A csomagolástechnológia fejlődésének köszönhetően szerencsére ma már egyre szélesebb a tartósítószert, színezéket nem tartalmazó termékek palettája.


Miért érdemes gyümölcscentrifugával otthon készített gyümölcsleveket fogyasztani?

Leginkább azért, mert abban csak az van, amit mi szeretnénk beletenni, és a többféle gyümölcsöt vagy zöldséget ízlésünk szerint keverhetjük. A boltokban kapható gyümölcslevek többsége sűrítményből van visszahígítva, és ha megnézzük a dobozon, hogy mit tartalmaz, láthatjuk, hogy számos terméknek alma sűrítmény az alapja. Ez nem baj, csak ha narancslevet iszunk, akkor az sokszor narancs-alma keveréket jelent...

Fontos!

Gyorsan oxidálódik...

A gyümölcsleveket lehetőleg éhgyomorra fogyasszuk, így hasznosul a legtöbb hasznos alkotórésze. A lényerés után az oxidációs folyamatok felgyorsulnak, ezért a tápanyagok megőrzésének az érdekében jó, ha a levet minél hamarabb elfogyasztjuk, és nem tároljuk hosszasan, hiszen levegővel érintkezve - igaz számunkra láthatatlanul - gyorsan romlik a minősége.

 

Pont a lényeg marad ki!!! (?)


Igen, mindenki tudja, hogy a frissen facsart gyümölcslé egészséges. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a centrifugálás során éppen a legértékesebb anyagok, a rostok kerülnek ki a gyümölcsből. A vitaminokban és tápanyagokban leggazdagabb héj a péppel együtt a hulladéktartályban landol.

Segíthet az is, ha a gyümölcsvelőt nem dobjuk a szemétbe, hanem felhasználjuk. Például muffinhoz, melynek receptjei megintcsak megérnek egy külön blogposztot:

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumolcscentrifuga.blog.hu/api/trackback/id/tr112032921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása