A gyümölcscentrifuga működési elve
Röviden? Így képzeld el, hogyan működik: a darabokat összevágja, összezúzza és egy beépített centrifuga kettéválasztja neked a gyümölcsöt lére és rostokra.
Most nézzük részletesebben:
Az adagoló tartályába töltött zöldségdarabokat és gyümölcsöket egy magas fordulatszámon forgó fogazott tányér finom, pépes állagúvá, szinte kenőccsé aprítja, reszeli.
Az aprítás lényege, hogy a gyümölcscentrifuga sűrű, apró kései a reszelés során szétroncsolja a növényi részeket majdnem egészen a sejtekig, melyek bőséges létartalma így meglehetősen könnyen kinyerhetővé válik.
A pép egy apró szűrőlyukakkal ellátott lemezen (rácson) centrifugálódik ki, így választja el a gép a levet a rostoktól.
Az aprított pempő a gyümölcscentrifugában tehát kettéválik. Te a folyamat végén két külön tartályban látod viszont a gyümölcsöt:
- lesz egy folyékony, aránylag híg, rostszegény növényi levet tartalmazó poharad és
- egy enyhén nedves, de inkább száraz rostos masszád egy másik gyűjtőtartályban.
Miért is kell neked gyümölcslé?
- finom és kész
Ha csak egyszer is megkóstolod a gyümölcscentrifuga által otthon, házilag elkészített friss, zamatos gyümölcslevet, és összehasonlítod a kereskedelemben kapható, állítólagos 100%-os levekkel, akkor azonnali választ kapsz erre a kérdésre, hogy miért is kell neked pont ilyen gyümölcslé.
- a gyerekek imádják
A finnyás gyerekek életébe is becsempészheted a vitaminokat, mert elképesztően finom, illatos, aromás. Még a répalé is mennyei. Azok a gyerekek is repetát fognak követelni, akikbe semmilyen rafinált módszerrel, ígérettel, fenyegetéssel nem lehet belediktálni a zöldségeket és a gyümölcsöket.
- természetes vitamin- és energiaforrás
Ha a gyümölcscentrifuga által nyert levet vizsgálod, akkor benne semmi olyan adalékanyag, állományjavító, hozzáadott cukor, belepótolt vitamin, aminek nem kellene benne lennie. A legtöbb anyuka próbál a családjának gyümölcslevet venni, de nagyon szemfülesnek kell lenni ahhoz, hogy olyan terméket találjon, ami csak a gyümölcsöt tartalmazza (úgy, abban a formában, ahogy a természet adja), és más semmi ne legyen benne.